Lecytyna masz korzystny wpływ na umysł ale i ciało człowieka. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Myli się jednak ten, kto sądzi, że aby dostarczyć ją organizmowi, trzeba zażywać suplementy. Wręcz przeciwnie, wystarczy zwracać uwagę na odpowiednie pokarmy.
Czym jest lecytyna?
Lecytynami jest cała grupa organicznych związków chemicznych. Z żółtka jaja kurzego pozyskano lecytynę po raz pierwszy lecz zawierają ją też zwierzęta morskie, zwłaszcza ryby. Obecnie pozyskuje się ją głównie z roślin np. z rzepaku czy fasoli. Jak widzimy lecytyna powszechnie występuje w naszej kuchni. Wystarczy zwrócić uwagę na to co kupujemy by zapewnić sobie jej odpowiednią ilość bez zwracania się w stronę proszków czy tabletek.
Lecytyna najczęstsze zastosowania i występowanie
Najczęściej poleca się lecytynę w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego lub przy problemach z pamięcią. Substancja ta pomaga też w regeneracji mięśni, korzystnie wpływa na serce i wątrobę a także przy niektórych schorzeniach psychicznych. Najczęściej wyznacza się 2-2,5 g lecytyny jako dawkę odpowiednią dla człowieka. Na co dzień nie musimy zatem stosować dodatkowej suplementacji lecytyny, lista produktów, które ją zawierają jeść imponująca i znajdziemy je z łatwością na półkach każdego sklepu spożywczego. Wymienione powyżej żółtka jajek, fasola i soja zawierają w sobie lecytynę, lecz oprócz nich znajdziemy ją w wątrobie, orzechach, ziarnach słonecznika, zielonych warzywach, awokado, oliwkach czy zarodkach pszennych. Uzupełnią więc łatwo lecytynę zarówno weganie, wegetarianie jak i osoby na diecie tradycyjnej. Ze znalezieniem produktów ją zawierających nie ma też absolutnie żadnych problemów.
Przemysł spożywczy a lecytyna
Lecytynę pozyskuje się jako efekt uboczny rafinacji olejów roślinnych. Lecytyna dodawana jest do szerokiej gamy produktów zapewniając ich trwałość i świeżość. Na etykietach znajdziemy ją pod symbolem E322. Produkty z jej dodatkiem to między innymi pieczywa, ciasta, czekolady, pączki czy majonez. W tym miejscu znajdziesz więcej informacji na ten temat http://overlack.com.pl/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack/. Oprócz zapewnienia produktom świeżości lecytyna zapobiega sklejaniu się i umożliwia mieszanie się wcześniej niemieszalnych składników. Podsumowując ze względu na to, że lecytyna występuje powszechnie w żywności, nie musimy jej dodatkowo suplementować. Chyba, że trwa akurat bardzo ciężka sesja egzaminacyjna.