Probiotyki to żywe mikroorganizmy, których celem jest zapewnienie korzyści zdrowotnych po spożyciu, ogólnie poprzez poprawę lub przywrócenie flory jelitowej. Probiotyki są ogólnie uważane za bezpieczne do spożycia, ale w rzadkich przypadkach mogą powodować interakcje bakteria-gospodarz i działania niepożądane. Rosnący rynek probiotyków spowodował potrzebę zaostrzenia wymagań w zakresie naukowego potwierdzania domniemanych korzyści, jakie dają mikroorganizmy, o których mówi się, że są probiotykami. Chociaż wiele deklarowanych korzyści jest sprzedawanych na rzecz stosowania probiotycznych produktów konsumenckich, takich jak zmniejszanie dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, poprawa zdrowia immunologicznego oraz łagodzenie zaparć. Suplementy probiotyczne dla sportowców cieszą się sporą popularnością.
Manipulowanie mikroflorą jelitową jest złożone i może powodować interakcje bakteria-gospodarz. Chociaż probiotyki są uważane za bezpieczne, niektóre mają obawy dotyczące ich bezpieczeństwa w niektórych przypadkach. Niektóre osoby, takie jak osoby z niedoborem odporności, zespołem krótkiego jelita, cewnikami żył centralnych i chorobą zastawek serca oraz wcześniakami, mogą być bardziej narażone na działania niepożądane. Probiotyk na odporność ma więc naprawdę wiele zalet. U ciężko chorych osób z nieswoistymi zapaleniami jelit istnieje ryzyko przejścia żywych bakterii z przewodu pokarmowego do narządów wewnętrznych. Rzadko spożywanie probiotyków przez dzieci z obniżoną czynnością układu odpornościowego lub które są już krytycznie chore, może powodować bakteriemię lub grzybicę. Napoje probiotyczne i probiotyki w płynie są łatwo dostępne, więc każdy może je zakupić.
Ze względu na zmienność warunków przechowywania i czasu przed jedzeniem trudno jest dokładnie określić, ile aktywnych komórek hodowlanych pozostaje w momencie spożycia. Probiotyki zyskały odnowioną uwagę w XXI wieku od producentów produktów, badań naukowych i konsumentów. Ich historię można prześledzić po pierwszym użyciu sera i produktów fermentowanych, które były dobrze znane Grekom i Rzymianom, którzy zalecali ich spożywanie.
Więcej: https://living-food.pl/