O wzmocnienie organizmu można dbać poprzez regularną aktywność fizyczną, unikanie stresu i używek, właściwą ilość snu, a także przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania. Witaminy, składniki mineralne oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Istotną rolę w budowaniu odporności odgrywają również wyciągi z roślin, które mogą być przyjmowane, np. w postaci suplementów diety.

Witaminy i składniki mineralne

Na wzmocnienie organizmu największy wpływ ma witamina A, C, D, E, wybrane witaminy z grupy B, a także cynk, selen i żelazo. Charakteryzują się one właściwościami immunomodelującymi, a także antyoksydacyjnymi. W jakich produktach występują te cenne składniki?

Świeże warzywa i owoce (np. marchew, dynia, papryka, kalarepa, pietruszka, brokuły, jarmuż, szpinak, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, porzeczki, agrest, truskawki, morele, brzoskwinie);
-Pestki i nasiona (np. pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, nasiona chia);
-Pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe, otręby;
-Nasiona roślin strączkowych;
-Oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej konopny, olej z orzechów włoskich);
-Orzechy;

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Poza witaminami i składnikami mineralnymi, możemy wzmacniać odporność poprzez wzbogacenie diety w produkty będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Posiadają one właściwości immunomodelujące oraz przeciwzapalne. Produktami bogatymi w te cenne składniki są przede wszystkim tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś, sardynki), ale także orzechy (głównie włoskie), nasiona chia, siemię lniane i oleje roślinne (np. olej lniany). Osoby, które z różnych względów nie spożywają ryb, powinny rozważyć suplementację kwasów DHA i EPA. Mają one pozytywny wpływ nie tylko na odporność organizmu, ale także na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Ich właściwa podaż zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz nowotworów. Więcej informacji znajdziesz na: https://sambucol.pl/co-na-wzmocnienie-organizmu-by-wiosna-nie-chorowac/

Rośliny wzmacniające organizm

Nie tylko witaminy, składniki mineralne i kwasy omega-3 mogą wzmacniać organizm. Podobne właściwości posiadają wybrane rośliny. Jedną z nich jest czarny bez, który dostarcza witaminy C, pektyn oraz żelaza. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Można przyjmować go w formie suplementów diety (jednym z produktów, który zawiera go w składzie jest Sambucol), soków i naparów. Do pozostałych roślin wzmacniających organizm zalicza się, m.in. jeżówka purpurowa, lipa, dzika róża, rumianek, nagietek, dziewanna czy aloes.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here